Roscón de Reyes to tradycyjne hiszpańskie ciasto na święto Trzech Króli. Drożdżowy wieniec najczęściej ozdabia się bakaliami i kandyzowanymi owocami, również nadziewa się bitą śmietaną. Prawdziwy hiszpański Roscón kryje w sobie figurkę oraz ziarno bobu i jak nakazuje tradycja, ten kto znajdzie w swoim kawałku figurkę będzie miał szczęście i zostaje królem tego dnia, natomiast nieszczęśnik, który znajdzie ziarno bobu, oddaje pieniądze osobie, która kupiła ciasto.
Z roku na rok pojawia się coraz więcej wariacji jeśli chodzi o wygląd ciasta, w tym roku u mnie króluje czekolada ;)
Przepis :
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
- 100 g miękkiego masła
- 250 ml letniego mleka
- białko do posmarowania
- dodatki do dekoracji : np. płatki migdałów i kandyzowane owoce
- schłodzona śmietanka 36% do ubicia
Wszystkie składniki wyrobić w misce na gładkie ciasto (ze świeżymi drożdzami najpierw zrobić rozczyn). Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie uformować wieniec, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć i pozostawić na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wieniec posmarować białkiem i posypać dowolnymi bakaliami. Piec około 30 minut do ładnego rumianego koloru. Wyjąć i wystudzić. Przekroić wzdłuż (tak jak bajgla ;)) i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ubitą śmietanę.
Smacznego !