poniedziałek, 17 lipca 2017

Wuzetka





Nasze proste i tradycyjne ciasto, bo czasami dobrze jest wrócić do sprawdzonych smaków. Delikatna wuzetka z kremem cytrynowym dla przełamania słodyczy. Bardzo polecam.

Przepis :

Biszkopt
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier. Dodać kolejno żółtka i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek i kakao. Delikatne wymieszać. Prostokątną blaszkę (36x23 cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto i wyrównać. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na 2 podłużne blaty.

Krem
  • 1 litr śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • pół szklanki wrzątku 
  • do nasączenia : pół szklanki wody, sok z 1 cytryny, 4 łyżki rumu
  • dekoracja : 50 g gorzkiej czekolady
Galaretkę zalać wrzątkiem, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z galaretką. Jeden biszkopt ułożyć w blaszce, nasączyć i przełożyć połową kremu, położyć drugi biszkopt i nasączyć. Wyłożyć resztę kremu i wyrównać. Na wierzch zetrzeć czekoladę.

Smacznego ! 

Źródło przepisu : www.kuchnianadatlantykiem.com

1 komentarz:

  1. Strasznie elegancka, chociaż mamy lipiec więc dodałabym do niej jakiś owoców :-)

    OdpowiedzUsuń