Nasze proste i tradycyjne ciasto, bo czasami dobrze jest wrócić do sprawdzonych smaków. Delikatna wuzetka z kremem cytrynowym dla przełamania słodyczy. Bardzo polecam.
Przepis :
Biszkopt
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier. Dodać kolejno żółtka i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek i kakao. Delikatne wymieszać. Prostokątną blaszkę (36x23 cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto i wyrównać. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na 2 podłużne blaty.
Krem
- 1 litr śmietany kremówki 36% schłodzonej
- pół szklanki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- pół szklanki wrzątku
- do nasączenia : pół szklanki wody, sok z 1 cytryny, 4 łyżki rumu
- dekoracja : 50 g gorzkiej czekolady
Galaretkę zalać wrzątkiem, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z galaretką. Jeden biszkopt ułożyć w blaszce, nasączyć i przełożyć połową kremu, położyć drugi biszkopt i nasączyć. Wyłożyć resztę kremu i wyrównać. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Smacznego !
Źródło przepisu : www.kuchnianadatlantykiem.com
Strasznie elegancka, chociaż mamy lipiec więc dodałabym do niej jakiś owoców :-)
OdpowiedzUsuń