środa, 26 marca 2014

Drożdżówki z ananasem








Przepis: (żródło www.mojewypieki.com)
  • 1 szklanka mleka
  • 110g masła, roztopionego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 10g drożdży suchych lub 20g drożdży świeżych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3,5 szklanki mąki chlebowej (użyłam wrocławskiej)
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Nadzienie twarogowe z ananasem:
  • 250g zmielonego twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii (użyłam aromatu waniliowego)
  • 1 puszka ananasów (owoce odsączyć i sparzyć wrzątkiem)
Mleko przelać do garnka i podgrzać (nie gotować). Następnie ochłodzić do letniej temperatury. Dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać. Mąkę wymieszać z drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i elastyczne (w razie konieczności można dodać maksymalnie 3 łyżki mąki). Uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W tym czasie przygotować nadzienie: utrzeć twaróg, żółtko, masło, cukier puder, aromat waniliowy na gładką masę. Ananasy pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 13 części (każda o wadze ok. 78g). Uformować kuleczki i ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30 min). 
Po tym czasie, używając szklanki z niedużym dnem, zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), nałożyć do niego ok. 1 łyżki nadzienia z twarożku, następnie kilka kostek ananasów (do pokrycia serka).
Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka (samo ciasto wokół). Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wystudzić na kratce.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz