Przepis: (żródło www.mojewypieki.com)
- 1 szklanka mleka
- 110g masła, roztopionego
- 1/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 10g drożdży suchych lub 20g drożdży świeżych
- 1/4 łyżeczki soli
- 3,5 szklanki mąki chlebowej (użyłam wrocławskiej)
- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
- 250g zmielonego twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii (użyłam aromatu waniliowego)
- 1 puszka ananasów (owoce odsączyć i sparzyć wrzątkiem)
W tym czasie przygotować nadzienie: utrzeć twaróg, żółtko, masło, cukier puder, aromat waniliowy na gładką masę. Ananasy pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 13 części (każda o wadze ok. 78g). Uformować kuleczki i ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30 min).
Po tym czasie, używając szklanki z niedużym dnem, zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), nałożyć do niego ok. 1 łyżki nadzienia z twarożku, następnie kilka kostek ananasów (do pokrycia serka).
Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka (samo ciasto wokół). Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wystudzić na kratce.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz