niedziela, 23 marca 2014

post nr. 1 Witam wszystkich





Miały wyjść pączki (tzw. „gniazdka”), jednak z braku odpowiedniego rękawa cukierniczego i żeby nie zmarnować pozostałego ciasta, powstały churros. Jest to tradycyjny hiszpański deser na bazie ciasta parzonego smażonego w głębokim tłuszczu.  Najlepiej smakują maczane w gorącej czekoladzie :)

Przepis: (źródło www.mojewypieki.com)

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać. W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając. Zdjąć z palnika i ucierać aż do otrzymania gładkiego ciasta, odchodzącego od ścianek garnka. Ostudzić. Do ciasta wbijać po kolei jajka, zmiksować. Gotowe ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego/szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na dobrze rozgrzany olej. Temperaturę oleju najlepiej sprawdzić wyciskając odrobinę ciasta, które od razu powinno wypłynąć. Smażyć do uzyskania złotego koloru, osączyć na papierowym ręczniku. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Churros mogą być proste lub w kształcie charakterystycznej „łezki”. Niestety nie było to łatwe do osiągnięcia, ciasto nie chciało się zlepić i powstawało coś w rodzaju „podkowy” ....dlatego moja rada to: wycisnąć odpowiedni kształt na kawałku papieru do pieczenia, położyć papier (ciastem do dołu) na rozgrzany olej i po chwili odkleić.

Smacznego !  

Będąc w Hiszpanii chciałam spróbować prawdziwych churros, w tym celu wybrałam się do tradycyjnych kawiarni - bardzo polecam:

Granja M.Viader, Carrer d'en Xuclà 6, Barcelona
 


Chocolatería San Ginés, Pasadizo de San Ginés 5, Madryt




3 komentarze:

  1. Śliczne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę zaglądał tu w każdy post! Prześwietne zdjęcia!!
    Talentu cukierniczego u mnie brak, ale te churros wyglądają tak smacznie, że przyjdzie ten dzień kiedy podejmę się ich produkcji!

    Weny życzę! :)

    OdpowiedzUsuń