Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka ;) w tym roku wypróbowałam przepis, który wydał mi się inny i ciekawy. A jak smakuje w całości okaże się dopiero jutro :)
Przepis (źródło www.mojeywpieki.com):
Ciasto kruche
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
- 1 żółtko
- 1 białko do posmarowania ciasta
- 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Po tym czasie ciasto rozwałkować. Wyciąć szablon z papieru w kształcie pisanki (użyć tortownicy o średnicy 21 cm i jeden bok wydłużyć na kształt jajka), przyłożyć do ciasta i wyciąć kształt. Ciasto przełożyć na blaszkę, resztę zawinąć w wałeczek i przykleić wokół krawędzi ciasta (posmarować boki ciasta białkiem, który umożliwi sklejenie ciasta). Ciasto ułożone na blaszce ponownie schłodzić w lodówce przez 30 min. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Wyjąć ciasto i wystudzić.
Ajerkoniakowa żelka
- 125 ml śmietany 36%
- 125 ml ajerkoniaku
- 14 g żelatyny
Ostudzone ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wylać lekko ostudzoną ajerkoniakową żelkę. Wstawić do lodówki.
Mazurek udekorowałam pokruszoną bezą i rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Smacznego !
musiał smakować zabójczo!
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja ;)