sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek z ajerkoniakiem





Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka ;) w tym roku wypróbowałam przepis, który wydał mi się inny i ciekawy. A jak smakuje w całości okaże się dopiero jutro :)
Przepis (źródło www.mojeywpieki.com): 

Ciasto kruche
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 1 białko do posmarowania ciasta
  • 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Mąkę, cukier puder i masło zagnieść jak na kruszonkę. Dodać śmietanę i żółtko, wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30-60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować. Wyciąć szablon z papieru w kształcie pisanki (użyć tortownicy o średnicy 21 cm i jeden bok wydłużyć na kształt jajka), przyłożyć do ciasta i wyciąć kształt. Ciasto przełożyć na blaszkę, resztę zawinąć w wałeczek i przykleić wokół krawędzi ciasta (posmarować boki ciasta białkiem, który umożliwi sklejenie ciasta). Ciasto ułożone na blaszce ponownie schłodzić w lodówce przez 30 min. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Wyjąć ciasto i wystudzić.

Ajerkoniakowa żelka
  • 125 ml śmietany 36%
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 14 g żelatyny
Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia) i odstawić na 10 minut aż napęcznieje. Śmietankę zagotować w garnku i zdjąć z palnika. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce, wymieszać aż się rozpuści. Dodać żelatynę do ciepłej śmietany i dokładnie wymieszać, dodać ajerkoniak i ponownie wymieszać.

Ostudzone ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wylać lekko ostudzoną ajerkoniakową żelkę. Wstawić do lodówki.
Mazurek udekorowałam pokruszoną bezą i rozpuszczoną mleczną czekoladą.

Smacznego !

1 komentarz: