niedziela, 15 maja 2016

Babeczki jogurtowo-cytrynowe




Proste i szybkie w przygotowaniu babeczki z wilgotnego jogurtowego ciasta :)

Przepis (na 8 małych babeczek):
  • 75 g masła
  • 125 g jogurtu natualnego
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 125 g drobnego cukru
Masło rozpuścić i ostudzić. Jogurt, jajka i skórkę z cytryny wymieszać rózgą, dodać masło, wymieszać tylko do połączenia się składników. Wsypać cukier i wymieszać. Następnie dodać przesianą makę, sodę i sól, ponownie wymieszać delikatnie tylko do połączenia się składników. 
Ciasto nałożyć do silikonowych foremek (do 3/4 wysokości). Piec w 170 stopniach przez 20 minut (do suchego patyczka). Wystudzić i wyjąć z formy.

Lukier :
  • 200 g cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Składniki na lukier wymieszać, udekorować wystudzone babeczki. Do dekoracji użyłam kokosowe chipsy i borówki.

Smacznego !

2 komentarze: