Ciasta z dodatkiem warzyw są coraz bardziej popularne, dlatego z okazji majówki i pięknej pogody, przedstawiam Wam ciasto z rukoli :)
Przepis :
- 300 g rukoli
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Rukolę umyć, osuszyć i zblendować. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier dalej ubijając. Następnie dodawać kolejno żółtka, zmiksować. Dodać olej, wlewając go cienką strużką, dalej miksując. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać, połączyć z rukolą, na koniec wsypać suszoną żurawinę. Dwie formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem i nałożyć ciasto. Piec przez 35 minut w 180 stopniach. Wyjąć i wystudzić ciasto.
Krem
- 500 ml śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki ubić na gęsty krem. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem i nałożyć resztę kremu. Krem wyciskałam za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
Smacznego !
Świetny pomysł! Pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPodziwiam pomysł :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
pomysł genialny !
OdpowiedzUsuńprzepyszny:) dziękuję za inspiracje:)
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam serdecznie :)
Usuń