niedziela, 22 maja 2016

Ciasto pistacjowo jogurtowe z owocem granatu



Bardzo delikatne i wilgotne ciasto jogurtowe z dodatkiem pistacji z polewą jogurtową i owocem granatu. Ciekawe połączenie smakowe i deser prosty w przygotowaniu, czego chcieć więcej ? :)

Przepis :
  • 1 szklanka obranych pistacji
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pistacje drobno zmielić. Cukier i olej miksować przez 2 minuty. Dodać jajka, wanilię, zmiksować. Następnie dodać jogurt naturalny, zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na sam koniec wmieszać pistacje. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Wyjąć ciasto i wystudzić.

Polewa jogurtowa
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3,5 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 granat
Cukier puder zmiksować z jogurtem. Wylać polewę na ostudzone ciasto, posypać ziarenkami owocu granatu.

Smacznego !
 

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy skład.Granat bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham granaty! to najlepszy i ponoć najzdrowszy owoc na świecie :) Dziękuję za dzielenie się wspaniałym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń