niedziela, 31 lipca 2016

Wegańskie ciasto z czarną porzeczką




Bardzo dużo osób jest na diecie wegańskiej, dlatego postanowiłam zainteresować się tematem od strony deserów. Na pierwszy rzut delikatne ciasto z orzechów nerkowca z czarną porzeczką, nie za słodkie, orzeźwiające.

Przepis :

Na spód
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 150 g daktyli
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego imbru
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem (dno i boki), dno tortownicy wyłożyć daktylową masą, schłodzić w lodówce.

Masa orzechowa
  • 2 szklanki orzechów nerkowca
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki czarnej porzeczki + odrobina do dekoracji
 Orzechy zalać wodą i odstawić na 2 godziny. Następnie odsączyć i wraz z pozostałymi składnikami (bez czarnej porzeczki) umieścić w melakserze i zmielić na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce i wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić co najmniej godzinę, udekorować owocami.

Smacznego ! 

Źródło - czasopismo "Kuchnia"

2 komentarze:

  1. Pięknie to wygląda <3
    Zapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie orzechów i owoców w cieście, pyszności!

    OdpowiedzUsuń