Letnia i orzeźwiająca tarta cytrynowa z bezą włoską nałożoną za pomocą specjalnej tylki, co nadało całości ciekawy wygląd ;)
Przepis :
Ciasto kruche
- 190 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 115 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki soku z cytryny
Mąkę, cukier puder zagnieść z masłem na kruszonkę, dodać żółtko i sok z cytryny, zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wyłożyć nim formę na tartę, wcześniej wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Formę włożyć do zamrażalnika, w tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Piec ciasto z obciążeniem w 190 stopniach przez 15 minut, następnie je zdjąć i piec około 5 minut.
Nadzienie cytrynowe
- 5 jajek
- 200 ml śmietany 36%
- 150 ml soku z cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wylać na wcześniej upieczony spód. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut aż masa się zetnie. Wystudzić.
Beza włoska
- 75 ml białka
- 140 g cukru
- odrobina wody
W rondelku odważyć cukier i zalać odrobiną wody, zagotować syrop cukrowy do temperatury 118 stopni. W między czasie powoli ubijać białka. Do piany z białek wlewać syrop i ubijać na najwyższych obrotach. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z zaokrągloną tylką z nacięciem i udekorować tartę, następnie opalić przy pomocy palnika.
Smacznego !
Jest absolutnie piękna!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń