niedziela, 28 sierpnia 2016

Wegańskie ciastka czekoladowe z awokado




Wilgotne, mocno kakaowe, nawet odrobinę przypominające brownie ciastka wegańskie. Łatwe w przygotowaniu i szybko się pieką ;) bardzo polecam

Przepis (8-9 sztuk) :
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
Awokado zmiksować razem z cukrem na gładką masę (najlepiej za pomocą blendera), dodać kakao, cukier waniliowy, cynamon i sodę, ponownie zmiksować. Na sam koniec dodać mąkę owsianą i zmiksować do połączenia się składników. Z gotowej masy formować kulki (ciasto jest klejące, najlepiej zwilżyć dłonie) i układać na blaszce wyłożonej papierem, każdą kulkę spłaszczyć i posypać cukrem trzcinowym. Piec około 10 minut w 180 stopniach.

Smacznego !

Źródło: przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki Kingi Paruzel "Fit Słodkości"

6 komentarzy:

  1. Świetny przepis :) bardzo oryginalny, a ciasteczka wyglądają na mocno czekoladowe <3
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. połaczenie awokado z kakao zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią zjadłabym kawałeczek ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń