Elegancki, walentynkowy (lub nie ;)) deser z eklerem w roli głównej z delikatnym kremem różanym, udekorowany kremem mascarpone, białą czekoladą z pistacjami i płatkami róży.
Przepis :
Ciasto parzone
- 250 ml wody
- 80 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli
W garnku zagotować wodę, masło i sól. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i mieszać aż do uzyskania gęstego ciasta, które będzie się odklejać od ścianek. Ostudzić. Następnie dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować eklery na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Wystudzić.
Krem różany
- 600 ml mleka
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- około 5 łyżek konfitury różanej
W garnku zagotować mleko i wanilię. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać obie mąki i zmiksować. Dodać 1/3 zagotowanego mleka, zmiksować do połączenia. Zahartowaną masę jajeczną wlać do ciepłego mleka, gotować dokładnie mieszając, aż do zgęstnienia kremu. Gotowy krem zblendować z konfiturą, wystudzić przykrywając folią spożywczą.
Krem mascarpone
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietany 36 %
- 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować.
Czekoladowa dekoracja
- 100 g białej czekolady
- posiekane pistacje, płatki róży
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(uwaga aby jej nie przegrzać), za pomocą rękawa cukierniczego zrobić paski, posypać posiekanymi pistacjami i płatkami róży.
Wystudzone eklery nadziać różanym kremem, udekorować kremem mascarpone, położyć dekorację z czekolady.
Smacznego !
Szalenie eleganckie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńRewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Bardzo oryginalne, nigdy czegoś takiego nie widzialem:P
OdpowiedzUsuńElegancko podane :)
OdpowiedzUsuń