poniedziałek, 5 czerwca 2017

Ptysie z kremem i owocami




Pyszne kremowe ptysie z sezonowymi owocami polecają się na deser :)

Przepis :

Ciasto parzone
  • 1 szklanka wody
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i mieszać ciasto aż będzie się odklejać od ścianek garnka. Przestudzić, następnie dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i szprycować małe porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w 200 stopniach przez 25-30 minut. Wystudzić.

Krem mascarpone
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo świeże owoce
Wszystki składniki (oprócz owoców) ubić na gęsty krem. Ptysie przekroić na pół, na każdą połówkę nałożyć porcję kremu, dodać owoce.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto parzone, a te ptysie wyglądają u Ciebie uroczo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne małe słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń