Pyszne kremowe ptysie z sezonowymi owocami polecają się na deser :)
Przepis :
Ciasto parzone
- 1 szklanka wody
- 80 g masła
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
Wodę zagotować z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i mieszać ciasto aż będzie się odklejać od ścianek garnka. Przestudzić, następnie dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i szprycować małe porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem. Piec w 200 stopniach przez 25-30 minut. Wystudzić.
Krem mascarpone
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- dodatkowo świeże owoce
Wszystki składniki (oprócz owoców) ubić na gęsty krem. Ptysie przekroić na pół, na każdą połówkę nałożyć porcję kremu, dodać owoce.
Smacznego !
Uwielbiam ciasto parzone, a te ptysie wyglądają u Ciebie uroczo :-)
OdpowiedzUsuńPyszne małe słodkości! :)
OdpowiedzUsuń