Szybkie i proste ciasto na niedzielę. Puszyste, wilgotne, z morelami i migdałową kruszonką - bardzo polecam na czerwcowy deser.
Przepis :
Migdałowa kruszonka
- 125 g miękkiego masła
- 1 niepełna szklanka mąki
- pół szklanki mielonych migdałów
- pół szklanki cukru
Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę, odłożyć.
Ciasto jogurtowe
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- ekstrakt waniliowy
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7-8 moreli (wg uznania)
- cukier puder do posypania
W misie miksera utrzeć żółtka, jogurt, cukier, olej, wanilię. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do mokrych składników i wymieszać łopatką, na koniec dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Formę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem. Wlać ciasto, na wierzch ułożyć przekrojone na pół morele, posypać kruszonką. Piec 45-50 minut w 180 stopniach (na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg). Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
ale dobre :)
OdpowiedzUsuń