poniedziałek, 25 września 2017

Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem





Ciasto z jabłkami i cynamonem idealnie wpisuje się w późno wrześniowe jesienne klimaty :)

Przepis :
  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ekstrakt waniliowy
  • 130 g mąki pszennej
  • 30 g budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 2 średnie jabłka
  • dodatkowo : 15 g roztopionego masła, 2 łyżki cukru i pół łyżeczki cynamonu do posypania gorącego ciasta
Suche składniki przesiać. Jabłka obrać i pokroić na plastry.Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, wanilię, zmiksować. Stopniowo wsypywać suche skłądniki na zmianę z mlekiem. Wymieszać do połączenia się składników. Tortownicę 21-23 cm wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem. Nałożyć ciasto, na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w 160 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem z cynamonem. 

Smacznego !

Źródło (ze zmianami) : www.mojewypieki.com

2 komentarze:

  1. Duże kawałki jabłek, to lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda. Ogolnie mi nie wyszlo I poszlo do smieci. Zakalec....:(

    OdpowiedzUsuń