czwartek, 28 września 2017

Tort czekoladowy






Czekoladowy biszkopt nasączony rumem z kremem czekoladowym i z wiśniami w środku. Cięższe i konkretne jesienne smaki :)

Przepis :

2 biszkopty w tortownicy 21 cm
  •  120 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 345 g cukru
  • 70 g kakao
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 270 g mleka
Masło, mąkę, cukier, kakao i proszek utrzeć w misie miksera. Następnie stopniowo dodawać jajka i mleko, miksować dłuższy czas do uzyskania puszystej masy. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem. Nałożyć ciasto i wyrównać. Piec około 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Wystudzić.

Krem czekoladowy
  •  300 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 5 łyżek kakao
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki ciemnego rumu
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać kakao i rum, dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić i lekko ostudzoną dodać do kremu. Ucierać do otrzymania gładkiego kremu.

Wiśnie w żelu
  • 300 g mrożonych wiśni
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą
  • 3 łyżki cukru
Wiśnie podgrzać aż puszczą sok, odcedzić. Sok zagotować z cukrem, dodać skrobię i wymieszać. Do zagęszczonego soku dodać wiśnie, wymieszać.

Wystudzone biszkopty nasączyć rumem rozcieńczonym z wodą, przełożyć czekoladowym kremem i wiśniami. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem.

Smacznego !


3 komentarze:

  1. Piękny tort! Po składnikach widzę, że na pewno też pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada z wiśniami.. obłęd <3
    a do tego jak elegancko wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie to chciałam napisać - że wygląda elegancko i trochę można by powiedzieć, że bajecznie :) Bardzo fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń