niedziela, 25 maja 2014

Sernik truskawkowy





Przepis: (źródło www.mojewypieki.com) 

Składniki na spód
  • 170g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 60g roztopionego masła
Składniki na masę serową (powinny być w temperaturze pokojowej)
  • 500g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • pół szklanki śmietany kremówki 36%
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  •  ok. 300g truskawek
Ciastka pokruszyć lub zmielić za pomocą blendera, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i wyrównać. Schłodzić w lodówce 30 min.
Wszystkie składniki na masę umieścić w naczyniu i zmiksować na wolnych obrotach miksera (nie robić tego zbyt długo, by nie napowietrzać zbytnio masy - tylko do połączenia się składników). Masę wylać na wcześniej przygotowany spód, wyłożyć połówki truskawek - lekko wciskając je do sernika. Piec w 150 stopniach przez 60 min. Pozostawić sernik 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i ostudzić. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz