Ciasto bananowe z karmelem
Przepis (źródło whiteplate.blogspot.com):
Wierzch
Ciasto
- 150 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 4 jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 175 g mąki orkiszowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka melasy
- szczypta soli
- 2 średnie banany pokrojone w krążki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Zrobić wierzch - masło skarmelizować z cukrem w garnku. Wlać do formy. Na karmelu ułożyć plasterki bananów. Przygotować ciasto - masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po kolei po jednym jajku ciągle miksując. Dodać wanilię, melasę i mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Masę wlać na wierzch bananów. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz