czwartek, 19 czerwca 2014

Ciasto bananowe z karmelem






Przepis (źródło whiteplate.blogspot.com):

Wierzch
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
Ciasto
  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 175 g mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka melasy
  • szczypta soli
  • 2 średnie banany pokrojone w krążki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Zrobić wierzch - masło skarmelizować z cukrem w garnku. Wlać do formy. Na karmelu ułożyć plasterki bananów. Przygotować ciasto - masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po kolei po jednym jajku ciągle miksując. Dodać wanilię, melasę i mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Masę wlać na wierzch bananów. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz