niedziela, 8 czerwca 2014

Sernik crème brûlée






Dość długo zbierałam się do zrobienia tego sernika, zawsze kusiły mnie piękne zdjęcia, ale myślałam, że jeśli niestety nie jestem w posiadaniu specjalnego palnika to zrobienie crème brûlée jest niemożliwe. A jednak da się ! Wystarczy nam piekarnik ;)

Przepis : (źródło www.kwestiasmaku.com)

Składniki na spód
  • 190 g ciasteczek czekoladowych
  • 100 g obranych orzechów laskowych
  • 4 łyżki roztopionego masła
Masa serowa
  • 500 g tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • 200 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki 36%
Crème brûlée
  • 420 ml śmietanki 36%
  •  1/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek cukru do karmelizacji
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciastka i orzechy zmielić w malakserze, dodać masło i wymieszać. Masą wyłożyć dno oraz 2 cm boków tortownicy, wyrównać i uklepać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni (bez termoobiegu). Przygotować keksówkę, którą  póżniej należy włożyć na dno piekanika.
Twaróg wymieszać z mascarpone. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1 minutę. Dodać mąkę i cukier, miksować kolejną minutę.
Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku, na koniec zmiksować z żółtkiem.
Czekoladę połamać na kostki i roztopić razem ze śmietanką (ma powstać gładka masa), następnie zaprawić czekoladę - dodawać po łyżce masę serową cały czas energicznie mieszając (dodać około 10 łyżek masy serowej). Do miski z masą serową dodawać stopniowo zaprawioną czekoladę miksując na małych obrotach miksera.
Gładką masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Na dno piekarnika wstawić keksówkę napełnioną zagotowaną wodą do około 2/3 objętości formy. Sernik wstawić do piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 45 minut.
W czasie gdy sernik się piecze przygotować crème brûlée. W rondelku podgrzać śmietankę z cukrem. Gdy zacznie się gotować przy brzegach, odstawić z ognia. Żółtka przez minutę rozmiksować mikserem, następnie stopniowo dodawać śmietankę, cały czas mieszając łyżką. Ostudzić.
Sernik wyjąć z piekarnika, odczekać chwilę aż wyrówna się powierzchnia. Delikatnie nakładać łyżką płynny krem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 120 stopniach. Po upieczeniu zostawić sernik by ostygł w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Sernik posypać równą warstwą cukru, jeśli posiadamy specjalny palnik do karmelizacji do go używamy ;) jeśli nie to należy wstawić sernik na górną półkę piekarnika z mocno nagrzaną górną grzałką. Trwa to dosłownie chwilę wiec trzeba uważać by cukier się nie przypalił.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz