Tak jak nazwa wskazuje, nic dodać, nic ująć ;) Cytrynowy mus sprawia, że ciasto jest lżejsze i nie za słodkie, bardzo dobrze łączy się ze smakiem czekolady.
Przepis : (źródło www.mojewypieki.com)
Czekoladowy spód :
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 150 g cukru pudru
- 45 g kakao
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i wyrównać. Piec w 180 stopniach przez 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić (pozostawić w tortownicy).
Mus cytrynowy :
- pół szklanki soku z cytryn
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 115 g miękkiego masła
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 1 szklanka śmietany kremówki 36% schłodzonej
Dekoracja z czekolady : rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Przelać czekoladę do jednorazowego rękawa cukierniczego lub do pojemniczka z cienką końcówką do wyciskania. Wyciąć pasek papieru do pieczenia taki sam jak średnica ciasta, przeciąć na pół i położyć na desce. Zrobić czekoladowy wzór na papierze i umieścić w lodówce na 10 min. Następnie papier z czekoladą przyłożyć do ciasta i bardzo delikatnie zdjąć papier.
Smacznego !
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń