piątek, 31 października 2014

Dyniowe bułeczki




Pierwszy raz coś nie na słodko, ale bułeczki wyglądają tak uroczo, że ciężko im się oprzeć :) 
Bardzo polecam na śniadanie prosto z piekarnika.

Przepis: (źródło www.mojewypieki.com)
  • 360 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g drożdży instant
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 45 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 125 g puree z dyni
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania przed pieczeniem
  • kilka orzechów pekan
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodać masło. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 9-10 części (każda o wadze ok.73 g), formować kule i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczyć, następnie na bokach zrobić nacięcia (bardzo dobrze się do tego nadaje karta kredytowa ;)). Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, w środek włożyć kawałek orzeszka.
Piec w 190 stopniach przez 15-20 minut do ładnego złotego koloru. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz