Tym razem propozycja śniadaniowa. Domowa granola ma to do siebie, że można do niej dodać to co najbardziej lubimy (lub mamy pod ręką) ;)
Przepis :
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki migdałów
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szklanki suszonych wiśni
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, migdały, wiórki kokosowe oraz cukier. W małym rondelku podgrzać miód z olejem, wymieszać aż do połączenia się składników. Dodać do owsianej mieszanki, dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Granolę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem i rozprowadzić po całej jej powierzchni. Piec 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kiedy już zupełnie ostygnie wymieszać z suszonymi wiśniami. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego !
taka domowa granola to prawdziwy rarytas :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia
OdpowiedzUsuńDomowa - najlepsza!
OdpowiedzUsuńu mnie na blogu też dziś granola - pysznie i zdrowo! pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwspaniała...dawno nie robiłam...czas powtórzyć :)
OdpowiedzUsuń