sobota, 10 stycznia 2015

Brioche z nadzieniem jabłkowym



Ciasto drożdżowe z jabłkowym nadzieniem sprawia, że w całym domu unosi się przepiękny zapach. Oto przykład, że ze zwykłej drożdżówki może powstać bardzo eleganckie ciasto :)

Przepis :
  • 525 g mąki pszennej
  • 210 g letniego mleka
  • około 5,5 g dożdży instant (niecała saszetka)
  • 3 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 duża reneta
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • dodatkowo: odrobina miękkiego masła do posmarowania ciasta, żółtko rozmącone z  2 łyżkami mleka, płatki migdałów
Drożdże wymieszać z mlekiem. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać żółtka i masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić na gładką masę, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Przygotować nadzienie : jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, posypać cukrem waniliowym. Pierwszą część ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm i ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować miękkim masłem, posypać startym jabłkiem. Tak samo rozwałkować pozostałe 3 części ciasta, na warstwę jabłek ułożyć ciasto, posmarować masłem itd. Ciasto naciąć na 8 części zostawiając środek (na środku można postawić szklankę), potem każdą część podzielić jeszcze na pół (otrzymujemy 16 części). Każdą oddzielną część wywijamy na zewnątrz tworząc charakterystyczne zawijasy. Papier z ciastem przełożyć na blaszkę, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami migdałów. Odstawić na czas nagrzania się piekarnika. Piec rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec około 30 minut, aby się ładnie zrumieniło.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz