niedziela, 25 stycznia 2015

Tarta jabłkowa



Niech was nie zmyli jej kolor, to zwykłe ciasto kruche na mące pszennej o pięknym złotym odcieniu uzyskanym poprzez dodatek cynamonu ;) Jeśli macie ochotę na ciasto z dużą ilością jabłek to obieramy, kroimy, zagniatamy ciasto i gotowe !

Przepis :
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g zimnego masła
  • 100 ml wody
  • 1/2 kg jabłek (najlepiej reneta, antonówka)
  • 1 garść rodzynek
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta
Do miski wsypać mąkę, sól, cynamon, dodać masło pokrojone na kawałki. Ugniatać do powstania kruszonki, następnie dodać wodę. Zagnieć ciasto i uformować kulę, owinąć w folię i schować do lodówki na 30 min. W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości jabłek). Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę. Rozłożyć cząstki jabłek, posypać cukrem i rodzynkami. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka. Można też odłożyć część ciasta i zrobić z niego dekorację w formie listków itd. Ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec około 60 min. Wyjąć z pieca i ostudzić, można również posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń