piątek, 30 stycznia 2015

Pieczone pączki



Trochę lżejsza wersja tradycyjnych pączków, ponieważ unikamy smażenia w głębokim tłuszczu. Uważam, że domowe pączki w niczym nie ujmują tym kupnym ;) i można się nimi cieszyć bez konieczności stania w długich kolejkach do piekarni w Tłusty Czwartek.

Przepis (źródło www.kwestiasmaku.com)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła
  • jajko do posmarowania
  • wasza ulubiona marmolada/konfitura (u mnie wiśniowa)
  • cukier puder do lukru
Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 min, przykryć ściereczką. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, wymieszać. Dodać rozczyn i wymieszać łyżką, następnie dodawać stopniowo jajka. Całość wyrobić na gładką masę. Dodawać masło i dalej wyrabiać na elastyczną masę, która nie będzie się kleić do miski i dłoni. Miskę przykryć ścierką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozciągnąć na blacie oprószonym mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Wycięte placki rozpłaszczać delikatnie w dłoni, na środek położyć łyżeczkę konfitury, zlepić brzegi jak na pierogi i następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną kulkę włożyć do papilotki łączeniem do dołu. Pączki wyłożyć na blaszkę z zachowaniem odstępów. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch pączków posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 13-15 minut. Przestudzić i polukrować, można posypać skórką pomarańczową.

Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz