czwartek, 28 maja 2015

Jabłkowe różyczki





Wyjątkowe i bardzo dekoracyjne ciastka. Proste w przygotowaniu, jednak wymagają trochę dokładności i cierpliwości ;) Nie ma żadnych skomplikowanych składników, a efekt po upieczeniu wywołuje "wow" u zaproszonych gości !

Przepis (na 6 różyczek):
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 średnie i czerwone jabłka
  • 3 łyżki konfitury z brzoskwini/ moreli lub pigwy
  • sok z połówki cytryny
  • cukier puder do posypania
 Jabłka umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić na bardzo cienkie plasterki. Plastry wrzucać do średniego garnka z wodą i sokiem z cytryny, następnie podgrzewać przez 5-7 minut (tak aby plastry zrobiły się miękkie, inaczej będą się kruszyć i różyczki nie wyjdą, należy również uważać by za bardzo ich nie rozgotować).

3 łyżki konfitury wymieszać z 2 łyżkami wody i delikatnie podgrzać (np. w mikrofalówce), aby łatwiej się smarowało. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i podzielić na 6 części. Każdą część posmarować konfiturą.



Na dłuższej krawędzi rozłożyć plasterki jabłka, zagiąć ciasto od dołu i zawijać od lewej strony.






Metalową formę do muffinek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Gotowe różyczki umieścić w formie. Piec około 40 minut w 190 stopniach. Po tym czasie delikatnie ostudzić, wyjąć z formy (najpierw delikatnie można obkroić nożykiem) i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Pięknie te rózyczki wygladaja i z penością są pyszne. Trzeba będzie je zrobić.

    OdpowiedzUsuń