Czas rozpocząć sezon na lżejsze i owocowe desery. Na początek przepis na tartę z truskawkami, lekkim budyniowym kremem i migdałami w sam raz jako deser na rodzinnym grillu w słoneczny dzień ;)
Przepis :
Kruchy spód :
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką. Formę na tartę wysmarować masłem i posypać mąką, wyłożyć ciasto i ponakłuwać je widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, następnie na papier wysypać groch lub fasolę (w celu obciążenia). Obniżyć temperaturę do 200 stopni i wstawić ciasto, piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec dalej około 10 minut do ładnego zrumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa budyniowa :
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 450 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- garść migdałów
Na wierzch
- około 400 g truskawek pokrojonych na połówki/ćwiartki
- garść migdałów podprażonych na suchej patelni
Smacznego !
Mmm... właśnie na taką mam dziś ochotę!
OdpowiedzUsuń