środa, 26 sierpnia 2015

Bezglutenowe babeczki piña colada





Orzeźwiające i wakacyjne babeczki o smaku pysznej piña colady w wersji bezglutenowej ! Proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo polecam ;)

Przepis :
  • 100 g mąki kokosowej
  • 90 g mieszanki mąki bezglutenowej
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml soku ananasowego
  • 150 g masła
  • 1 łyżka rumu
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 170 g cukru
  • na lukier : 150 g cukru pudru, 25 ml soku ananasowego, cukier trzcinowy do posypania
W misce wymieszać mąkę kokosową, bezglutenową, proszek oraz sól. W rondelku umieścić masło, sok ananasowy, rum i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się masła. Za pomocą miksera ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać suche składniki, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło z sokiem i ubijać do uzyskania jednolitej masy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i równomiernie rozdzielić ciasto do 12 foremek, wyrównać. Piec około 20 minut, wystudzić na kratce.
Składniki na lukier wymieszać, gęstość regulować dolewając soku lub dosypując cukru pudru, udekorować babeczki, posypać cukrem trzcinowym.

Smacznego ! 

Źródło przepisu :"Kuchnia bez glutenu", Gretchen F. Brown

1 komentarz:

  1. Muszą być pyszne :) Poproszę o jedną.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/

    OdpowiedzUsuń