wtorek, 18 sierpnia 2015

Drożdżówki z marmoladą





Witam Wszystkich pourlopowo, ale wciąż wakacyjnie ;) w tym roku mamy wyjątkowo gorące lato, więc oprócz lodów nie odczuwa się ochoty na nic słodkiego. Dlatego pokazuję prosty przepis na drożdżówki idealne na śniadanie, które cieszą oko, podniebienie i żołądek :)

Przepis :
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 160 ml letniego mleka
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • marmolada
  • żółtko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania przed pieczeniem
W dużej misce wymieszać mąkę, mleko, drożdże, cukier, masło, jajko i sól za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto mieszać kilka minut aż będzie gładkie i składniki dobrze się połączą. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na około 10 części. Z każdą porcją ciasta postępować jak na instrukcji:


Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na okrąg o średnicy około 16 cm.
 

 Następnie delikatnie rozsmarować całą łyżkę marmolady, zostawiając wolne brzegi.


Ciasto zawinąć w rulon.
 

 Rulon złożyć na pół.
 

Naciąć ciasto z jednej strony, zostawiając kilka centymetrów.
 

Rozcięty brzeg ciasta rozłożyć na kształt serca.
 

 Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Każde serduszko posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Pięknie zawinięte! Ja bym tak nie potrafiła ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Potrafiłabyś !!! to się tylko może wydawać odrobinę trudne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super kształt :) Na pewno są smaczne.

    OdpowiedzUsuń