Pyszny, delikatny, nie za słodki, orzeźwiający sernik w słoneczno żółtym kolorze ;)
To jedno z ulubionych ciast w moim domu, bardzo polecam.
Przepis :
Spód
- 190 g ciasteczek maślanych
- 40 g masła roztopionego
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 26 cm (inna będzie za mała) wyłożyć papierem - samo dno, boków niczym nie smarować. Zmielone ciasteczka wysypać do tortownicy i dobrze uklepać. Podpiec w 180 stopniach przez 10 minut.
Masa serowa
- 600 g twarogu półtłustego
- 3/4 szklanki cukru
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3,5 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki zmiksować, nie za długo, aby nie napowietrzać masy serowej. Masę wylać na podpieczony spód, piec w 175 stopniach przez 45-50 minut. Wystudzić.
Mus z mango
- 550 g puree z mango (użyłam gotowego z puszki)
- 3-4 łyżki cukru
- 24 g żelatyny
- 350 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia i odstawić na 10 minut do napęcznienia. W tym czasie puree z mango i cukier zagotować w garnku. Żelatynę podgrzać w mikrofalówce aż całkowicie się rozpuści (nie zagotować).Puree zdjąć z ognia i dodać podgrzaną żelatynę, wymieszać, odstawić do schłodzenia i delikatnego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno i dodawać muz z mango w 3 turach, wymieszać delikatnie, aby nie było widać smug śmietany. Mus wylać na sernik, wyrównać i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Żelka z mango
- 300 g puree z mango
- 2 łyżki cukru
- 12 g żelatyny
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Puree z cukrem zagotować, dodać podgrzaną w mikrofalówce żelatynę, wymieszać. Odstawić do schłodzenia i delikatnego stężenia. Tężejącą żelkę wylać na mus, wyrównać, wstawić do lodówki.
Smacznego !
Źródło przepisu www.mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz