W tym roku stawiam na prostotę jeśli chodzi o wielkanocne ciasteczka - tradycyjne kruche ciastka w formie uroczego zajączka udekorowane białym lukrem, bo czasami mniej znaczy więcej :)
Przepis :
- 180 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Masło, cukier puder, mąkę, sól zagnieść na kruszonkę, dodać jajko, żółtko, aromat i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wycinać dowolne kształty (u mnie wycinaczka w kształcie zajączka i ogonka - kupiłam w komplecie :)). Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem, piec w 180 stopniach przez 10 minut. Wystudzić.
Lukier :
- około 300 g cukru pudru
- 2-3 białka
2 białka wymieszać z cukrem pudrem, niewielką część odłożyć jako gęstszy lukier do zaznaczenia krawędzi, pozostałą część lukru rozrzedzić - posłuży jako wypełnienie.
Dodatkowo :
- perełki, wstążeczka do dekoracji
Smacznego i miłej zabawy !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz