środa, 23 marca 2016

Wielkanocne zajączki




W tym roku stawiam na prostotę jeśli chodzi o wielkanocne ciasteczka - tradycyjne kruche ciastka w formie uroczego zajączka udekorowane białym lukrem, bo czasami mniej znaczy więcej :)

Przepis :
  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Masło, cukier puder, mąkę, sól zagnieść na kruszonkę, dodać jajko, żółtko, aromat i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wycinać dowolne kształty (u mnie wycinaczka w kształcie zajączka i ogonka - kupiłam w komplecie :)). Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem, piec w 180 stopniach przez 10 minut. Wystudzić.

Lukier :
  • około 300 g cukru pudru
  • 2-3 białka
2 białka wymieszać z cukrem pudrem, niewielką część odłożyć jako gęstszy lukier do zaznaczenia krawędzi, pozostałą część lukru rozrzedzić - posłuży jako wypełnienie.

Dodatkowo :
  • perełki, wstążeczka do dekoracji
Smacznego i miłej zabawy !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz