niedziela, 21 lutego 2016

Sernik wiedeński


Klasyczny sernik bez zbędnych dodatków, jedynie oblany polewą czekoladową. W sam raz na niedzielny deser.

Przepis :
  • 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  •  1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka miksując przy każdym dodaniu. Następnie stopniowo dodawać zmielony twaróg ciągle delikatnie mieszając. Wsypać przesiane mąki, wymieszać. Na koniec dodać wanilię. Tortownicę o średnicy 21-23 cm (ja piekłam w 23 cm i wyszedł dość niski) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Masę serową wlać do tortownicy, wyrównać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, wstawić sernik i obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Sernik studzić w delikatnie uchylonym piekarniku, potem wystudzony wstawić do lodówki.

Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gotową polewę wylać na sernik.

Smacznego !

2 komentarze: