Klasyczny sernik bez zbędnych dodatków, jedynie oblany polewą czekoladową. W sam raz na niedzielny deser.
Przepis :
- 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
- 5 jajek
- 100 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka miksując przy każdym dodaniu. Następnie stopniowo dodawać zmielony twaróg ciągle delikatnie mieszając. Wsypać przesiane mąki, wymieszać. Na koniec dodać wanilię. Tortownicę o średnicy 21-23 cm (ja piekłam w 23 cm i wyszedł dość niski) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Masę serową wlać do tortownicy, wyrównać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, wstawić sernik i obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Sernik studzić w delikatnie uchylonym piekarniku, potem wystudzony wstawić do lodówki.
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gotową polewę wylać na sernik.
Smacznego !
Jeden z moich ulubionych :) Kocham wszystkie serniki!
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki,wszystkie :)
OdpowiedzUsuń