Pyszny i zapewne wszystkim znany deser, ale tym razem w formie tortu. Biszkopty nasączone kawą i amaretto, przełożone delikatnym kremem mascarpone i posypane kakao. Całość udekorowana typowymi dla tiramisu biszkoptami :)
Przepis :
Na 3 biszkopty
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 200 g drobnego cukru
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 tortownice o średnicy 21 cm wyłożyć papierem. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Po kolei dodawać żółtka, zmiskować. Dodać przesiane mąki i wymieszać. Ciasto rozłożyć do trzech tortownic, delikatnie wyrównać. Piec około 20 minut w 170 stopniach z termoobiegiem (wszystkie tortownice jednocześnie).
Krem mascarpone
- 6 żółtkek
- 6 łyżek cukru pudru
- 750 g mascarpone
Żółtka miksować z cukrem pudrem przez kilka minut aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodawać mascarpone w trzech turach miksując po każdym dodaniu. Całość zmiksować do otrzymania gęstego i puszystego kremu. Krem podzielić na 3 części.
Nasączenie
- 160 ml mocnej kawy
- 160 ml amaretto
Składniki wymieszać.
Dekoracja
Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, nasączyć (około 10 łyżek nasączu na 1 blat), położyć 1 część kremu, posypać łyżką kakao, położyć drugi blat, nasączyć, nałożyć krem, posypać kakao, położyć ostatni blat, również go nasączyć, położyć krem. Krem wyrównać, resztką posmarować boki tortu. Wierzch posypać kakao, boki obłożyć biszkoptami.
Smacznego !
Źródło przepisu : www.kwestiasmaku.com
Jest przecudny! Uwielbiam tiramisu :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
jak ja lubię tiramisu !
OdpowiedzUsuń