niedziela, 29 maja 2016

Makaroniki Ciasteczkowe potwory



Słynne makaroniki tym razem w wersji dla najmłodszych z okazji zbliżającego się dnia dziecka :) Bardzo lubiany Ciasteczkowy potwór z kremem nutellowym.

Przepis :
  • 120 g białka
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mąki migdałowej
  • 185 g cukru 
  • 50 ml wody
  • niebieski barwnik w żelu
Cukier puder i mąkę migdałową przesiać do miski, dodać 60 g białka i wymieszać. Dodać niebieski barwnik (ciemniejszy odcień niż chcemy uzyskać - po dodaniu bezy, kolor się rozjaśni). 150 g cukru zalać 50 ml wody i zagotować, gotować aż syrop cukrowy uzyska temperaturę 118 stopni. W międzyczasie przygotować pozostałe 60 g białka i 35 g cukru, zacząć ubijać jak na bezę, następnie stopniowo wlewać syrop cukrowy. Ubijać kilka minut aż beza ostygnie. Gotową bezę dodać do zabarwionej mieszanki migdałowej w 3 turach, dokładnie wymieszać. Gotowa mieszanina powinna delikatnie spływać ze szpatułki. 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać makaroniki na blaszki. Odstawić do wysuszenia na około 30 min lub dłużej, aż wytworzy się skorupka i palec nie będzie się przyklejał do makaronika. Piec około 15 minut w 150 stopniach (czas i temperatura zależą od piekarnika), wystudzić.

Krem
  • 4 łyżki nutelli
  • 500 g mascarpone
Składniki na krem wymieszać, przełożyć nim gotowe makaroniki.

Dekoracja - oczy z masy cukrowej, ciasteczka z płatków śniadaniowych.

Smacznego !

8 komentarzy:

  1. O rany, wyglądają obłędnie :-) rewelacja!!! Gratuluję pomysłowości ;-) pozdrawiam. Hanka

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile szt wychodzi z jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  3. Są piękne! Aż szkoda zjadać :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Są przepyszne wdzięczni mali sąsiedzi z naprzeciwka :-)

    OdpowiedzUsuń