Pyszna i jesienna tarta dla wielbicieli śliwek ;) kruchy spód ze śmietankowym kremem a do tego ogromna ilość zapiekanych śliwek.
Przepis :
Ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 120 g zimnego masła
- 3 łyżki zimnej wody
Suche składniki i masło zagnieść na kruszonkę. Dodać wodę i wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni. Tartę przykryć pergaminem z obciążeniem i piec przez 15 minut. Następnie usunąć obciążenie, obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10 minut.
Krem
- 2 jajka
- 280 g kwaśnej śmietany 18%
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- na wierzch około 1 kg małych i twardych śliwek
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na wypieczony spód. Śliwki umyć i przekroić na pół, wyjąć pestki. Owoce ułożyć na tarcie. Piec 30 minut w 190 stopniach. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz