niedziela, 9 października 2016

Tarta ze śliwkami




Pyszna i jesienna tarta dla wielbicieli śliwek ;) kruchy spód ze śmietankowym kremem a do tego ogromna ilość zapiekanych śliwek.

Przepis :

Ciasto kruche
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 120 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
Suche składniki i masło zagnieść na kruszonkę. Dodać wodę i wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni. Tartę przykryć pergaminem z obciążeniem i piec przez 15 minut. Następnie usunąć obciążenie, obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10 minut.

Krem
  • 2 jajka
  • 280 g kwaśnej śmietany 18%
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • na wierzch około 1 kg małych i twardych śliwek
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na wypieczony spód. Śliwki umyć i przekroić na pół, wyjąć pestki. Owoce ułożyć na tarcie. Piec 30 minut w 190 stopniach. Wyjąć i wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. 

Smacznego !
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz