Nareszcie ! Moje pierwsze podejście do Panettone ;) Szukałam autentycznego przepisu na tę słynną drożdzową babkę, ale czas przygotowania przekraczał moje możliwości. Dlatego wrzucam Panettone w wersji ekspresowej.
Przepis :
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2-3 łyżki rumu
- 14 g suchych drożdży
- 375 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 30 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g masła rozpuszczonego
- pół szklanki ciepłego mleka
- dodatkowo 1 roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem
Bakalie zalać wrzątkiem, dodać rum i odstawić na pół godizny. Przygotować tortownicę o średnicy 18 cm, dno wyłożyć papierem, boki posmarować masłem, z papieru wyciąć pasek o wiele wyższy niż bok tortownicy (panettone bardzo rośnie) i wyłożyć nim boki tortownicy. Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, cukier, wymieszać. Następnie dodać roztrzepane jajka i żółtko, ekstrakt, masło, mleko i bakalie. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, najlepiej za pomocą miksera i haka do ciasta drożdzowego. Ciasto zostawić w misie, oprószyć mąką i przykryć ścierką, zostawić do podwojenia objętości. Następnie ciasto ponownie wyrobić (można ręką), umieścić w tortownicy, przykryć ścierką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec 25-30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz