Przyszedł czas na tort w bardziej męskim wydaniu o mocno czekoladowym smaku i kremowym lukrem z dodatkiem whiskey, również nie żałujmy nasączu do biszkoptu ;)
Przepis :
Na 2 biszkopty
- 160 g miękkiego masła
- 400 g mąki pszennej
- 460 g cukru
- szczypta soli
- 90 g kakao
- 30 g proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 360 g mleka
Suche składniki i masło umieścić w misie miksera, dokładnie wymieszać. Dodać jajka i mleko, miksować 2-3 minuty aż do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Dwie tortownice o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować olejem. Nałożyć ciasto, wyrównać. Piec 40-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzić biszkopty.
Nasączenie
- 1/4 szklanki whiskey
- 1/4 szklanki wody
Lukier whiskey
- 1/4 szklanki whiskey
- 130 g masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego
- 60 g mlecznej czekolady
Masło i cukier umieścić w rondelku i podgrzewać aż cukier się rozpuści i zacznie się robić karmel, dodać mleko i whiskey, wymieszać. Na sam koniec dodać czekoladę. Gotową polewę od razu nałożyć na wystudzone i nasączone biszkopty.
Dekoracja
- pianki marshmallow
- precelki
Gotowy tort udekorować piankami, które można opalić za pomocą palnika, ułożyć precelki.
Smacznego !
Takim tortem to się można upić! :)
OdpowiedzUsuńWow! Super się prezentuje😉
OdpowiedzUsuńPoproszę o duży kawałek 😀