poniedziałek, 12 grudnia 2016

Wegańskie pierniczki





Ostatnio mam sporo do czynienia z wegańskim cukiernictwem, dlatego z okazji zbliżających się Świąt postanowiłam zrobić jakieś wegańskie pierniczki, w sumie to korzenne ciastka, nie trzeba czekać aż zmiękną, można się nimi zajadać zaraz po upieczeniu.

Przepis :
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7-8 łyżek zimnej wody
Wszystko umieścić w misie miksera i wymieszać aż składniki się połączą i powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wycinać dowolne kształty (u mnie śnieżynki). Gotowe ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Dekoracja :
  • cukier kryształ
  • odrobina wody
Cukier wsypać do małej miseczki. Wystudzone pierniczki pomalować pędzelkiem zanurzonym w wodzie, następnie ciastko przyłożyć do cukru.

Smacznego !
zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz