piątek, 19 grudnia 2014

Pierniczki ekspresowe




Pyszne i aromatyczne, można się nimi zajadać zaraz po wyjęciu z piekarnika ;) nie muszą leżakować, wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować i już można wycinać różne kształty pierniczków, a po ostygnięciu koniecznie zabrać się za dekorowanie ! Przepis pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków.

Przepis :
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

W rondelku rozpuścić masło razem z miodem, lekko ostudzić. W dużej misce wymieszać pozostałe składniki, dodać masło i miód, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok 4 mm i wycinać dowolne kształty. Piec w 180 stopniach przez 10 minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz