Pyszne i aromatyczne, można się nimi zajadać zaraz po wyjęciu z piekarnika ;) nie muszą leżakować, wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować i już można wycinać różne kształty pierniczków, a po ostygnięciu koniecznie zabrać się za dekorowanie ! Przepis pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków.
Przepis :
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
W rondelku rozpuścić masło razem z miodem, lekko ostudzić. W dużej misce wymieszać pozostałe składniki, dodać masło i miód, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok 4 mm i wycinać dowolne kształty. Piec w 180 stopniach przez 10 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz