Kontynuuję temat świątecznych wypieków ;) tym razem śliczne kruche babeczki z makowym nadzieniem.
Ciasto kruche
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
Masa makowa
- 170 g maku
- 55 g brązowego cukru
- 15 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 40 g rodzynek
- odrobina aromatu migdłowego
Przygotować ciasto kruche: masło posiekać z mąką i cukrem pudrem, utrzeć jak na kruszonkę, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić na gładką masę, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 miniut. Mak zalać wrzątkiem, wystudzić, odsączyć, dwukrotnie zmielić. Dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Formę do muffinek wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, wycinać większe i mniejsze koła. Większymi wylepić formę, nałożyć nadzienie makowe, przykryć mniejszym kołem z wyciętą gwiazdką i zlepić ciasto kruche razem. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Śliczne!
OdpowiedzUsuńale świetne! na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń