Makowiec to ciasto obowiązkowe na świątecznym stole, ale może w trochę odmienionej wersji ? Wszystko to co lubimy, czyli drożdżowe ciasto i masa makowa, pozostaje bez zmian, warto jednak nadać naszemu makowcowi wyjątkowy wygląd ;)
Przepis :
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 2,5 łyżeczki drożdży instant
- 1/4 szklanki oleju
- 250 g maku
- 85 g brązowego cukru
- 50 g rodzynek
- 25 g orzechów włoskich posiekanych
- 1,5 łyżki miodu
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka masła w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. W szklance letniego mleka rozpuścić drożdże i dodać do mąki razem z olejem. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na prostokąt o dłuższym boku około 35 cm (ciasto powinno mieć grubość około 5-6 mm). Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę makową, zostawiając brzegi ciasta. Ciasto zawinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Powstałą roladę pokroić na 3 cm kawałki. Dużą tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i podsypać mąką. Nakładać kawałki ciasta zostawiając 2-3 cm odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 25 minut. Wyjąć i ostudzić, można polukrować i posypać rodzynkami, albo posmarować podgrzaną konfiturą morelową ;)
Smacznego
Super wygląda. :) Można odrywać i jeść, forma zdecydowanie lepsza niż zwykły makowiec. :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie! Ale mam teraz ochotę na makowiec :))
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyszedł :) Uwielbiam makowca.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
właśnie poszukuję oryginalnych pomysłów na makowiec, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńCiekawa innowacja, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTo i ja oderwę kawałeczek!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo ! ;)
Usuń