czwartek, 11 grudnia 2014

Trochę nietypowy makowiec





Makowiec to ciasto obowiązkowe na świątecznym stole, ale może w trochę odmienionej wersji ? Wszystko to co lubimy, czyli drożdżowe ciasto i masa makowa, pozostaje bez zmian, warto jednak nadać naszemu makowcowi wyjątkowy wygląd ;)

Przepis :
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1/4 szklanki oleju
Masa makowa (przepis z www.mojewypieki.com)
  • 250 g maku
  • 85 g brązowego cukru
  • 50 g rodzynek
  • 25 g orzechów włoskich posiekanych
  • 1,5 łyżki miodu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie w maszynce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. W szklance letniego mleka rozpuścić drożdże i dodać do mąki razem z olejem. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na prostokąt o dłuższym boku około 35 cm (ciasto powinno mieć grubość około 5-6 mm). Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę makową, zostawiając brzegi ciasta. Ciasto zawinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Powstałą roladę pokroić na 3 cm kawałki. Dużą tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i podsypać mąką. Nakładać kawałki ciasta zostawiając 2-3 cm odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 25 minut. Wyjąć i ostudzić, można polukrować i posypać rodzynkami, albo posmarować podgrzaną konfiturą morelową ;)

Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Super wygląda. :) Można odrywać i jeść, forma zdecydowanie lepsza niż zwykły makowiec. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie! Ale mam teraz ochotę na makowiec :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie wyszedł :) Uwielbiam makowca.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie poszukuję oryginalnych pomysłów na makowiec, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa innowacja, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń