Drożdżówka to jedno z niewielu ciast, że po jednym kawałku i tak wiem, że wezmę drugi...dlatego tak rzadko ją robię...;) niestety po kuchni błąkał się rabarbar no i stało się...a wyszło przepysznie !
Przepis :
- 400 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży
- 100 g masła
- 125 ml mleka
- 60 g miodu
- szczypta soli
- 3 jajka
- około 400 g rabarbaru
- kruszonka : 125 g masła, 180 g mąki, 100 g cukru
Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyrobić i rozwałkować, wyłożyć nim formę. Rozłożyć pokrojony rabarbar i posypać cukrem (ok. 3 łyżek). Przygotować kruszonkę : masło rozpuścić w garnuszku, w misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać rozpuszczone masło i wszystko wymieszać widelcem aż powstanie kruszonka, którą następnie posypać rabarbar. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Drożdżówkę wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180 stopni i piec 40 min.
Ja najbardziej lubię jeszcze ciepłą ;)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz