sobota, 13 czerwca 2015

Muffiny malinowe z białą czekoladą



Lato i wakacje zbliżają się wielkimi krokami, na rynku pojawiają się pyszne maliny. Można je wykorzystać do prostych babeczek u mnie w wersji piknikowo-urodzinowej ;)

Przepis (na 12 babeczek) :

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka malin
  • 100 g białej czekolady, posiekanej
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. W jednej misce wymieszać składniki suche : mąkę, proszek, cukier, płatki owsiane. W drugiej składniki mokre : jajko, mleko i olej. Połączyć zawartość obu naczyń (delikatnie, mieszając tylko do połączenia się składników). Dodać posiekaną czekoladę i maliny. Ciasto rozłożyć do 12 papilotek, piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.

Smacznego !


Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz