środa, 23 września 2015

Bezglutenowy bananowiec




Pozostając w tematyce wypieków bezglutenowych, chciałam podzielić się przepisem na szybkie i bardzo smaczne ciasto bananowe. Mięciutkie, wilgotne i pięknie pachnące, polecam z ulubionymi konfiturami - skoro właśnie rozpoczyna się jesień ;)

Przepis :
  • 4 banany
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki bezglutenowej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 40 g gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • ulubiona konfitura
 W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, dodawać po kolei jajka, miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce odważyć mąkę, kakao, sodę i sól - wymieszać. W kolejnym naczyniu rozgnieść banany i wymieszać z jogurtem. Do ubitych jajek dodać suche składniki, wymieszać. Następnie dodać banany z jogurtem i delikatnie połączyć składniki przy użyciu drewnianej łyżki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Keksówkę o długości około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy, wyrównać. Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć ciasto i wystudzić, podawać z konfiturą (lub bez ;)).

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Ależ ma cudownie głęboki kolor, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze wygląda bardzo smacznie... obstawiam, że w smaku jest mocno czekoladowy, czyli taki jak wszystkie łasuchy najbardziej lubią

    OdpowiedzUsuń
  3. mocno czekoladowy i nie za słodki :)

    OdpowiedzUsuń