poniedziałek, 5 października 2015

Owsiana krajanka z borówkami i malinami




Mamy wyjątkowo ciepły początek października, a na targu wciąż można kupić świeże maliny i borówki, dlatego wypróbujcie ten przepis póki jeszcze możecie ! :)

Przepis :
  • 150 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 200 g mąki bezglutenowej
  • 75 g cukru trzcinowego + odrobina do posypania przed pieczeniem
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 115 g zimnego masła
  • 120 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 75 g borówki amerykańskiej
  • 65 g malin
W misce wymieszać składniki suche : płatki owsiane, mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia. Dodać masło i zagnieść jak na kruszonkę. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę, jajko i żółtko, dodać do kruszonki, wszystko razem wymieszać. Dodać owoce i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować krążek o średnicy około 22 cm, wstawić do lodówki na 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto pokroić na 8 trójkątów, odsunąć je trochę od siebie (ciasto delikatnie urośnie podczas pieczenia), posypać cukrem. Piec około 18-20 minut.

Smacznego !

Źródło przepisu - "Kuchnia bez glutenu" Gretchen F. Brown

1 komentarz: