poniedziałek, 21 września 2015

Chleb bezglutenowy


Coraz więcej osób jest na diecie bezglutenowej. Ja również muszę piec chleb bezglutenowy dla jednego z domowników ;) podaję przepis, a nuż się komuś przyda.

Przepis :
  • 500 g mąki bezglutenowej (można kupić gotową mieszankę)
  • 2 paczki drożdży instant (14g)
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 550 ml lekko ciepłej wody
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, najlepiej za pomocą miksera (jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody). Keksówkę o długości 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Ciasto przelać do keksówki i przykryć ściereczką na czas nagrzania się piekarnika. Piec przez około 45 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Smacznego !
 

1 komentarz:

  1. Bardzo dziękuję, przepis na pewno się przyda :) z mojej strony polecam Ci przepis na chleb zmieniający życie świetny dla każdego :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń