niedziela, 22 listopada 2015

Ensaimadas




Ensaimadas to popularne hiszpańskie drożdżówki, które można tam kupić w prawie każdej cukierni. Niektóre są z kremem inne bez, zawsze jednak przypominają ślimaczki posypane obficie cukrem pudrem.

Przepis :
  • 4 łyżeczki drożdży insant
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • pół szklanki cukru
  • 4 i pół szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 170 g masła, rozpuszczonego + odrobina do posmarowania
  • cukier puder do posypania 
Drożdże rozpuścić w mleku, odstawić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól. Dodać mleko z drożdżami, wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, oliwę i jajka, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić na 7 części i zrolować je cienko, podsypując delikatnie ciasto mąką, zawijając je tak aby przypominało skorupkę ślimaka. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać gotowe drożdżówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez około 30 minut, aż się ładnie zrumienią. Wyjąć i posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem pudrem. Najlepsze są prosto z pieca ;)

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie! Zdecydowanie mam słabość do takich bułeczek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń