Delikatne i szlachetne eklerki z creme patissiere i polewą czekoladową w sam raz na niedzielny deser ;)
Przepis :
Ciasto parzone :
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
W małym garnku zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać ciasto uważając by go nie przypalić. Ciasto powinno być gęste i odchodzić od ścianek garnka. Całkowicie wystudzić. Dodać jajka i zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać eklerki o dłogości 8-10 cm. Piec w 200 stopniach przez 20-30 minut. Wystudzić i przekroić wzdłuż.
Krem budyniowy :
- 600 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 40 g mąki
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 20 ml brandy
Mleko zagotować do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać wanilię i wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę, dodać obie mąki i zmiskować do gładkiej i jednolitej konsystencji. Dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Garnek ponownie umieścić nad palnikiem i gotować na średnim ogniu ciągle mieszając do uzyskania gęstego kremu (około 2 minut). Dodać brandy i wymieszać. Garnek przykryć folią spożywczą (tak aby folia dotykała kremu na całej powierzchni) i zostawić do ostygnięcia.
Polewa czekoladowa :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
W rondelku rozpuścić masło i dodać połamaną czekoladę. Dokładnie rozpuścić często mieszając.
Na spody przekrojonych eklerków nałożyć warstwę kremu (za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki) i przykryć górną częścią. Oblać czekoladową polewą.
Smacznego !
Źródło przepisu : www.mojewypieki.com
Trochę pracochłonne,ale zawsze zjadam za dużo.
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :)
UsuńUwielbiam je :) Jeszcze z tak dobrym kremem, mniam ...
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń