niedziela, 29 listopada 2015

Tradycyjne eklery






Delikatne i szlachetne eklerki z creme patissiere i polewą czekoladową w sam raz na niedzielny deser ;)

Przepis : 

Ciasto parzone :
  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
W małym garnku zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać ciasto uważając by go nie przypalić. Ciasto powinno być gęste i odchodzić od ścianek garnka. Całkowicie wystudzić. Dodać jajka i zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać eklerki o dłogości 8-10 cm. Piec w 200 stopniach przez 20-30 minut. Wystudzić i przekroić wzdłuż.

Krem budyniowy :
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 ml brandy
Mleko zagotować do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać wanilię i wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę, dodać obie mąki i zmiskować do gładkiej i jednolitej konsystencji. Dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Garnek ponownie umieścić nad palnikiem i gotować na średnim ogniu ciągle mieszając do uzyskania gęstego kremu (około 2 minut). Dodać brandy i wymieszać. Garnek przykryć folią spożywczą (tak aby folia dotykała kremu na całej powierzchni) i zostawić do ostygnięcia.

Polewa czekoladowa :
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
W rondelku rozpuścić masło i dodać połamaną czekoladę. Dokładnie rozpuścić często mieszając.

Na spody przekrojonych eklerków nałożyć warstwę kremu (za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki) i przykryć górną częścią. Oblać czekoladową polewą.

Smacznego !

Źródło przepisu : www.mojewypieki.com

4 komentarze: