wtorek, 24 listopada 2015

Złoty tort czekoladowy





Pomysł na zupełnie inną dekorację tortu, bardzo nowoczesną i elegancką. Pierwszy raz miałam okazję pracować ze złotą farbą do dekoracji, teraz na swoją kolej czeka jeszcze srebrna ;)
Tort o smaku Nutelli, udekorowany ptasim mleczkiem, ułożonym jak cegiełki.

Przepis :

Biszkopt kakaowy o średnicy 16-18 cm
  • 2 białka
  • 3 żółtka
  • 90 g cukru
  • 70 g mąki
  • 20 g kakao
Mąkę i kakao przesiać, odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i wyrównać Piec 20-25 min w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić w formie.

Krem Nutella
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 460 g miękkiego masła
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 łyżki Nutelli
W małym garnku wymieszać białka, sól i cukier, następnie garnek umieścić w kąpieli wodnej. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Białka przelać do misy miksera i ubijać jak na bezę (ok 5-6 minut) zmienić rózgę do ubijania na mieszadło, zwolnić obroty miksera i stopniowo dodawać masło i aromat waniliowy. Mieszać aż krem będzie zwarty (powinien odchodzić od ścianek miski). Dodać Nutellę i wymieszać.

Do nasączenia
  • 1/4 szklanki Amaretto z odrobiną wody
Dekoracja
  • opakowanie Ptasiego Mleczka
  • złota jadalna farba w sprayu (do kupienia w cukierniczych sklepach internetowych)
Gotowy biszkopt przeciąć wzdłuż na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć, nałożyć krem, przykryć kolejnym blatem itd. Wierzch i boki tortów również posmarować kremem. Udekorować ptasim mleczkiem.
Lepiej najpierw ułożyć czekoladki na torcie i dopiero wtedy je pomalować. Wcześniej pomalowane ciężej poukładać (trzeba uważać, aby nie zostawić odcisków palców na farbie).

Smacznego !



1 komentarz: