Babka Oreo z nadzieniem również o smaku słynnych ciastek Oreo, dzięki któremu ciasto dłużej pozostaje wilgotne. Myślę, że nawet osoby, które nie przepadają za babkami, skuszą się na to ciasto, w dodatku babka w innej odsłonie jak widać nie tylko na Wielkanoc ;)
Przepis :
Nadzienie
- około 10 ciastek Oreo
- 120 g serka typu Philadelphia/Łaciate
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
Ciastka wrzucić do melaksera i zmielić. Odsypać 1 łyżkę ciastek do osobnej miseczki, zachować na później do dekoracji. Resztę składników wrzucić do melaskera i mieszać do połączenia się składników. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub sztywnego foliowego worka (zabezpieczyć aby się nic nie rozlało) i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.
Ciasto
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 12 łyżek kakao
- 3/4 szklanki wody
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 3/4 szklanki maślanki
- 3/4 szklanki masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek, sól, odstawić. W rondelku zagotować 3/4 szklanki wody, dodać kakao i wymieszać. Następnie dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać. Gdy masa czekoladowa lekko ostygnie wymieszać z maślanką. W misie miksera umieścić masło i cukry, zmiksować. Następnie dodać jajka i aromat waniliowy, miksować do uzyskania puszystej masy. Stopniowo wsypywać suche składniki (najlepiej w 3 partiach) na zmianę z masą czekoladową, ciągle mieszając. Formę na babkę wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do formy nalać połowę ciasta, wycisnąć nadzienie i wlać drugą część ciasta. Piec przez 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z pieca i ostudzić (w formie).
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
- okruszki ciastek Oreo
Cukier puder wymieszać z mlekiem do otrzymania bardzo gęstego lukru (jeśli lukier będzie zbyt rzadki, cały spłynie nam z ciasta). Ostudzone ciasto wyjąć z formy i położyć na talerzu/paterze, polukrować i posypać okruszkami.
Smacznego !
Źródło inspiracji : www.bakersroyale.com
Uwielbiam, więc to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuń